Hong Long Zhu Cha från Kinesiska Tecompagniet

ImageImageImage

Namn: Hong Long Zhu Cha

Tesort: Svart te

Köpt hos: Kinesiska Tecompagniet

Pris: 138 kronor per hekto

Härkomst: Yunnan, Kina

Skörd: Mars 2013

Försäljarens text om teet: Ett ovanligt svart te handrullat till vacker pärlform från södra Yunnan. Pärlorna bjuder på djärva smaker av malt, kakao och inslag av plommon i en medelfyllig brygd.

Utseende: Ganska stora pärlor bestående av både ljusare och mörkare teblad. De utrullade bladen ter sig ganska så kraftigt oxiderade och är tämligen hela.

Doft: Den torra doften är rökig och örtig, dryckens doft likaså, men mörkare och mera maltig

Bryggningsparametrar: Jag har bryggt med 95-gradigt vatten i gaiwan och gjort 9 bryggningar. Tiderna har varit 40, 30, 20, 10, 10, 10, 10, 15, 40 sekunder.

Smak: Första bryggningen smakar sheng, rökigt. örtigt och och grönt, med en mjuk och aningen oljig munkänsla. Därefter framträder en tydligt svart smak, mycket mörk och rostad. Det finns en hel del djup och sötma, men också en del rökighet. Sötman är som bränt socker, lite karamell och ibland chokladkola, med vissa inslag av malt. Det finns helt klart djup och en nyanserad eftersmak som jag har svårt att beskriva. Ibland framkommer en fuktig, lite fiskig bismak. I sjunde bryggningen är smaken som assam-te, med inslag av körsbär. Därefter ger teet upp och blir fattigare väldigt snabbt.

Sammanfattning: Helt klart ett prisvärt te!

Lämna en kommentar