Golden Buddha från In the Mood for Tea

När man hör Golden Buddha är det nog lätt att associera till kinesiskt svart te (Golden Yunnan, Golden Monkey). Jag hade aldrig hört talas om det innan jag köpte och hade definitivt inte gissat att det är ett Wuyi Yancha. Men så är också Golden Buddha en ganska nu Wuyi-kultivar, utvecklad för tio år sedan enligt Red Blossom Tea. In the Mood for Tea beskriver teet med följande ord: ”mogen, fyllig, fruktig och blommig smak med inslag av choklad och rostade toner.” De specifiserar också att det är skördat våren 2008. Priset ligger på cirka 170 kronor per hekto.

Bladen är mörka och vridna, men ganska små. De doftar nötigt, smörigt och rostat. När jag brygger lyfter jag på tekannans lock och sniffar. Tankarna flyger genast iväg till kaffe latte, den där speciella kombinationen av rostat och gräddigt. Jag har bryggt i vanliga tekannor, dock inte gaiwan, med 95-gradigt vatten. Jag gillar det bäst med ganska korta bryggtider, men detta är ett väldigt förlåtande te som jag nästan måste vara medvetet elak mot för att lyckas överbrygga. När det är överbryggt blir det inte bittert utan bara så rostat i smaken att inga andra drag märks.

Munkänslan hos teet är mycket mjuk och len, gräddigt mjölkig. Smaken är mörkt rostad med inslag av choklad, kola och kanel. Ibland framträder en enormt stark chokladsmak, som påminner om mjölkchoklad snarare än mörk choklad. Det känns snarare som att äta en chokladkaka än som att dricka en kopp te. Eftersmaken är lågmäld men rostad och angenäm. Sötman är ganska nedtonad.

Golden Buddha påminner om Rou Gui – båda är mörka men inslag av kanel – men Golden Buddha är betydligt mer chokladigt. Jag finner inga av de blommiga eller fruktiga toner som ska finnas enligt många beskrivningar, men det kan bero på att jag inte har bryggt i gaiwan. Med tanke på den underbara smaken och priset, som är lågt för ett bra te från Wuyi, kan jag varmt rekommendera Golden Buddha och jag kommer absolut att köpa mer.

2 tankar på “Golden Buddha från In the Mood for Tea

  1. Jag provade detta te för några dagar sedan. Jag tyckte att det var ok, men för min del kan jag lika gärna dricka deras billigare shui xian. Saknade de mer blommiga aromerna man hittar i bra klippteer. Första gången tog jag nog för mycket blad och då blev det lite för starkt för min smak. Men beskrivningen är träffande och rättvis; ett te som smakar kaffe 🙂

  2. Nu har jag ju inte druckit Shui Xian från just IfMfT, men jag blev väldigt förtjust i Golden Buddha och saknade inte alls de blommiga tonerna. Hoppas att det framgick av min recension att jag inte alls tyckte att det smakade kaffe. Men smaksinnet är variationsrikt som vi redan vet 🙂 Mer Golden Buddha till mig! Ska kila förbi och köpa mer ganska snart för det här vill jag dricka mer av!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s