Jag och min relation till te

Nu har jag skrivit en hel del inlägg om te och mina reflektioner kring detta och nu känner jag att det är läge för en presentation av mig och min relation till te och tekulturen. Som en inledning tänkte jag dela med mig lite så här har ni en höstbild tillsammans med en nyskriven höstig dikt.

Höstens ankomst 

I månad nio
September
Sjunker solen långsamt
Astmatiskt kippar vi
Efter de sista strålarna

Som lövträd snyter vi
Ut allt klorofyll
Exploderar rödgult
En glimt av skönhet
Tänder vi i
Den grå verkligheten

Nakna
Och frusna
Står vi ensamma
Standby
Väntan på ljuset

 

Åter till det egentliga temat: Min intima relation till te!

Jag har alltid varit en trogen tedrickare och påste med en sked honung och en skvätt mjölk har aldrig suttit fel. Jag har aldrig druckit en hel kopp kaffe då jag inte klarar av smaken. Däremot kan kaffebönor doppade i choklad eller en skvätt kaffe i chokladbollarna inte vara helt fel. Varm choklad i alla dess former och temperaturer är för mig något jag inte skulle kunna leva utan! Fram till i våras var det alltså påste och varm choklad som gällde men sedan började jag upptäcka att det fanns mer att utforska inom teets värld. Min nära vän upptäckte Grace Tea House och nyfiket smög jag mig dit och blev förtrollad av stämningen och inredningen i butiken/serveringen. Jag förklarade för Grace att jag inte tycker om det kinesiska gröna teet och fick med mig ett smakprov av ett så kallat TieGuanYin oolong. Jag fick även en utförlig förklaring till varför en gaiwan är att föredra framför en mugg och införskaffade då min första och nästan läskigt billiga gaiwan (Den med blommorna på en tidigare bild). Detta var vändpunkten för mig!

Jag köpte mig senare lite mer oolong hos Grace och lyckades även få mamma att öppna ögonen för det. Men tiden gick och jag drack mitt oolong med jämna mellanrum och det var det, fram till i juni strax efter det att jag tagit studenten.

 

Nyligen hemkommen från London arbetade jag volontärt för den buddhistiska församling som jag sedan sex år tillbaka har varit aktiv i (IBPS-Sweden) under vår tefestival som hölls i Kungsträdgården. Ett team med teceremonikunniga taiwaneser hade flygits till Europa för att turnera mellan våra många tempel ute i europa och vi var först ut. Jag fick sitta med under den två timmar långa sittningen som innehöll meditation, teceremoni, teet i Kinas historia, GuZheng (ett kinesiskt stränginstrument) och små zenberättelser. Titeln på evenemanget var ”日日是好日” vilket betyder ”Var dag är en bra dag”. Syftet var att låta folk få pröva på zenmentaliteten och det meditativa med andra medel än just den sittande meditationen.

 

Det var här det verkligen sa ”klick”. Jag har under mina sex år som praktiserande buddhist mediterat mycket sittandes men även praktiserat mycket aktiv meditation, både i form av gående meditation och i de båda japanska ”kampsporterna” iaido och kyudo (svärdskonst och bågskytte). Men detta gav mig en lite djupare insikt i det jag upprepade gånger läst om zen, att ett medvetet sinne kan vara fullt aktivt i vad vi än gör. Te var från och med då inte längre bara en smakupplevelse utan nu var det plötsligt en del av mitt praktiserande.

 

I dagsläget är teet lika mycket en last som en tillflykt, det stora intresset har bidragit till timtal av googlande för att kunna absorbera så mycket som möjligt om teceremonin och olika tesorter. Boken ”Te – Från sencha till lapsang” är för mig en bibel och det enda som står högre än min AquaGrad är min sambo!

 

Min önskan med denna blogg är att dela med mig av mina tankar kring te och jag har inte som mål att vara någon sorts teguru då jag håller med In the Mood for Tea om att ”alla är sina egen temästare”. Jag har under en lång period följt många av de andra svenska och engelska tebloggar som finns tillgängliga och är mycket tacksam för allt ni har gett mig! Så när Tekoppen frågade om jag var intresserad av ett samarbete var jag helt såld!

 

Som avslutning tänkte jag bara säga att jag råder er att testa att dricka ert te med ett öppet sinne och låt tedrickandet nå en annan dimension!

 

日日是好日,時時是好時!
Var dag är en bra dag, var stund är en bra stund!
Annonser

4 tankar om “Jag och min relation till te

  1. Så din nya fräsiga vattenkokare står över mig? Ååååhh… Jag kan också ställas in på olika grader och just nu är jag lagom kokhet av jaa… ”ilska” haha? 😛

  2. Trevligt och intressant inlägg. Alltid kul att veta lite mer om dem som skriver och den personliga relationen till te är ett spännande ämne. Appropå IBPS så var jag på deras Vesak-firande på sergels torg för några år sedan och fick ”bada” den nyfödde Shakyamuni. Du nämner gu zheng, ett otroligt häftigt och vackert instrument. Spelar du själv? Skulle vara roligt att kunna, men troligtvis finns det säkert inte så gott om engelsk/svensk-språkiga lärare i Sverige.

  3. Antonio:Ja, relationen mellan en människa och dess intressen är ofta väldigt spännande!Då var jag säkert där som volontär! Vi var där många år i rad, sen var vi i Sigtuna två år och i år var vi i Kungsträdgården =)Tyvärr har jag inte hittat någon lära i något kinesiskt instrument i Sverige =(

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s